fot. Pixabay

Nie trzeba nikogo przekonywać, że 2020 jest wyjątkowym rokiem. Wyjątkowe będzie również sprawozdanie finansowe za ten rok, choćby ze względu na trudności związane z przeprowadzeniem spisu z natury w warunkach pandemii, kwestie utraty wartości aktywów czy konieczność właściwego ujęcia dofinansowań w ramach tarcz. Aby ułatwić sporządzenie tego sprawozdania, Komitet Standardów Rachunkowości (KSR) przygotowuje opracowanie zawierające szereg objaśnień dotyczących księgowego ujęcia skutków pandemii. Opracowanie jest adresowane do kierownictwa, księgowych i biur rachunkowych, których klientami są podmioty sporządzające sprawozdania finansowe.

KSR zwraca się do Państwa z prośbą o wskazanie obszarów, które powinny zostać uwzględnione w tym opracowaniu. W tym celu została przygotowana krótka, anonimowa ankieta, w której można określić istotność poszczególnych zagadnień, a także zaproponować inne tematy wymagające objaśnienia.

Ankieta będzie aktywna do 26 października 2020 r. Jej wypełnienie nie zajmie Państwu więcej niż 5 minut.

Link do ankiety: link

Link do strony Ministerstwa Finansów: link